Börje skola 4 vann Schackfyran Uppland 2024

Börje skola 4 blev vinnare i Schackfyran Uppland som ägde rum på Fyrishov den 24 mars 2024. Vi önskar Börje grattis till segern och alla klasser som kvalificerade sig lycka till i riksfinalen 26 maj.

Förutom Börje är följande fem klasser kvalificerade till riksfinalen: Stavby skola 4, Uppsävjaskolan 4B, Brännkärrsskolan 4, Östervåla skola 4B och Nåntunaskolan 4.

Fortsätt läsa

Skräll av Oliver Wedenberg i Stockholm

Ett av de bästa resultaten som en Uppsala SSS-spelare någonsin uppnått var den delade förstaplatsen som Oliver Wedenberg tog i helgens Compo Cup i Stockholm. På sex ronder förlorade han bara ett parti och hamnade därmed på samma slutpoäng som meriterade spelare som till exempel IM Hampus Sörensen, FM Adrian Söderström och FM Axel Falkevall.

I sista ronden ställdes Oliver mot IM Jungmin Seo som bland annat vunnit SM och nordiska mästerskapen samt varit med i landslaget. Det ska naturligtvis normalt sett vara en övermäktig uppgift, men det var inget som Olivers verkade bry sig om.

Oliver Wedenberg-IM Jungmin Seo, Compo Cup, Stockholm, rond 6

1.e4 c5 2. b3 Sc6 3. Lb2 Sf6 4. e5 Sd5 5. Df3 e6 6. Dg3 a6 7. a4

Oliver har valt en lite krokig variant mot sicilianskt, vilket kan vara en bra idé för att inte bli inlurad i någon av Seos specialvarianter. Damen på g3 och löparen på b2 är välplacerade men bortsett från det behöver vit utveckla de övriga pjäserna ganska snabbt för att undvika att komma sämre.

7…g6!?

Att både spela e7-e6 och g7-g6 är sällan att rekommendera. Men det är annars lite svårt för svart att utveckla löparen från f8.

8. Sf3 Lg7 9. Sa3 d6 10. Sc4 dxe5 11. Sfxe5 Sxe5 12. Lxe5 O-O 13. Le2 Ld7 14. Se3 Lc6 15. O-O Re8 16. Tfe1

Öppningen är avklarad och Oliver har fått ut pjäserna på ett bra sätt även om det ser lite lustigt ut med fyra i rad på e-linjen. Springaren på e3 står dock mycket bra placerad, försvarar svagheten på c2 och är hela tiden beredd att vara med i ett angrepp.

16…f6?!

Försvagar kungsställningen i onödan. I kombination med e6-e5 som kommer om ett par drag så blir det väldigt luftigt och svårförsvarat runt den svarta kungen.

17. Lb2 Sb4 18. Lf3 e5 19. Lc3 e4 20. Le2 De7 21. h4 Sd5?

Ser naturligt ut, men är faktiskt ett stort misstag. Ett misstag som Oliver utnyttjar resolut.

22. Lc4! Tad8 23. d3!!

Mycket snyggt! Här förstod nog Seo att han var illa ute och försökte hitta något sätt att komma ur den obehagliga bindningen på diagonalen mot kungen.

23…f5 24. Lxg7 Dxg7 25. dxe4 Txe4 26. Tad1 Df7

En av de svåraste sakerna med att möta bättre spelare är att de inte slutar kämpa bara för att de står sämre. De fortsätter att göra drag som tvingar dig att tänka till ordentligt så att inte fördelen försvinner. I den här ställningen finns det flera tänkbara drag och det är inte helt självklart vad skillnaden mellan dem är. Den rakaste vägen till vinst hade varit 27.Sxd5! Txe1† 28.Txe1 Lxd5 29.Td1! Td7 30.Db8† Kg7 31.De5† Df6 32.Dxf6† Kxf6 33.Txd5. Men det är inte lätt att se varför det skulle vara annorlunda att spela som i partiet.

27. Lxd5?! Lxd5 28. c4 f4!

Här är skillnaden. Det lilla mellandraget gör att vit inte kan få till det som han vill. Här är det lätt att bli frustrerad och kanske känna att en stor chans håller på att gå upp i rök. Men Oliver hade lugn nog att se ställningen fortfarande var klart bättre.

29. Dg5! fxe3?

Svarts sista chans var 29…Tde8 30.Txd5 fxe3 31.Txe3 Txe3 32.fxe3 men även i den ställningen finns det exakt noll vinstchanser för svart.

30. Dxd8† Te8 31. Dxe8†! Dxe8 32. Txe3 Le6 33. Tde1 Dd8 34. Txe6

Krutröken har skingrats och Oliver har två torn mot svarts dam. Vid en snabb anblick kanske det kan se ut som om det är ganska jämnt. Men i själva verket är ställningen otroligt mycket bättre för vit. Oliver behöver faktiskt bara några få drag till för att få Seo att ge upp.

34…Dxh4 35. Te7! b6 36. Tb7! Dd8 37. g3 h5 38. Tee7!

35.Te7, 36.Tb7 och 38.Tee7 är en väldigt pedagogisk serie drag. Med båda tornen på sjunde raden är det helt slut.

38…h4 39. Tg7† Kf8 40. Tbf7† uppgivet

Efter till exempel 41…Ke8 42.Tg8† Kxf7 43.Txd8 är det inget kvar att spela om.

Stort grattis Oliver!

Hela resultatlistan i Compo Cup

Fortsätt läsa

Inbjudan till USSS Klubbmästerskapet 2024

24:e Februari startar vi upp årets klubbmästerskap för alla som är sugna på långpartispel!
Alla som är med i Uppsala SSS eller vilken annan schackklubb som helst är välkommen att vara med. Alla spelstyrkor och åldrar är välkomna.

All information finns i inbjudan och anmälan gör man enklast på den här länken eller via mejl.
Tävlingsledare är Jón Úlfur Hafthórsson (jon@usss.se).

Fortsätt läsa

Uppsalas GP tävlingar är tillbaka!!

Höstens första GP spelas på Kunskapsskolan Norra den 22 oktober. GP-serien består av totalt tre turneringar, och de sex främsta i varje klass med flest poäng totalt kvalificerar sig för finalen i januari. Det lönar sig alltså att delta i så många tävlingar som möjligt.

All information finns på vår nya tävlingssida. Där hittar du även information om andra tävlingar som USSS arrangerar eller deltar i.

Om du har några frågor angående tävlingar kan du kontakta Jón Úlfur (Jon@usss.se, 070-561 83 75).

Fortsätt läsa

Chocktävling på Uppsala Chess Festival

Lördag 12:e augusti lägger vi till en tävling i vårt schackfestivalsschema där vi spelar en rolig schackvariant – chock.

Chock är en lite livligare variant av schack där man spelar i par och får ge de pjäser man slår till sin medspelare som spelar på ett annat bräde.

Alla är välkomna oavsett medlemskap eller inte och det finns ingen anmälningsavgift!
För att anmäla sig kan du mejla albin@usss.se eller anmäl dig på plats senast 15:45.

Inbjudan kan du hitta här och chockreglerna kan du hitta här

Fortsätt läsa

Många Uppsalaspelare i SM

Under hela förra veckan spelades SM i schack i Helsingborg, som vanligt med många spelare från Uppsala SSS med i startlistan.

De som deltog i år var: Anton Frank, Julia Östensson, Max Markensten, Jonatan Pinheiro Diamant, Ture Bonnevie, David Jonsson, Björn Fällmar, Leonard Stenfält och Elias Andersson.

Anton Frank vann sin klass 1-grupp i SM och spelar nästa år i Mästarklassen.

Speciellt värt att nämna är Ture Bonnevies fina 15:e plats i Schackfyranmästarens final samt Max Markensten (klass 3) och Anton Frank (klass 1) som båda med sina topplaceringar avancerade en klass till nästa års SM.

Ett enskilt parti som uppmärksammades rejält var Julia Östenssons parti i första ronden av SM-blixten. Då ställdes hon mot stormästaren Ferdinand Hellers, en av Sveriges bästa spelare genom tiderna, med bland annat en EM-titel för junior i bagaget. Men det var Julia som höll i taktpinnen och spelade skjortan av stormästaren. Och hade det inte varit för den extrema tidsnöden hade hon låtit bli remischackarna och hämtat hem hela poängen. Här är hela partiet.

Fortsätt läsa

Börje skola vann riksfinalen i Schackfyran

Uppemot 2 000 fjärdeklassare samlas på söndagen den 29 maj i IFU Arena i Uppsala för att spela den andra riksfinalen i Schackfyran. Ett stort grattis till Börje skola från Uppsala som under ledning av sin lärare Karin Hahlin Ohlström vann tävlingen! På andra och tredje plats kom Noblaskolan 4A och Irstaskolan 4A.

Börje skola schackfyran
Börje skola 4 från Uppsala vann Schackfyrans riksfinal 2023! Foto: Lars OA Hedlund
Fortsätt läsa