Schackfyran

Information om Schackfyran 2023

Schackfyran är en tävling mellan fjärdeklasser där alla barn är viktiga för klassens resultat. Schackfyran har spelats i Uppland sedan 2006 och lockar varje år många hundra barn. Nästa gång det är dags är den 25 mars 2023 och alla fjärdeklasser i Uppsala län är välkomna att vara med.

Mer info om hur man anmäler sig finns här eller om ni kontaktar Carl Fredrik Johansson på tel 070-7334160 eller info@usss.se.

Anmälda klasser Schackfyran 2023

Schackfyran

Vill du vara med i världens största schacktävling? Schackfyran är en lagtävling mellan fjärdeklasser i hela landet, och förra året deltog mer än 15000 tioåringar i tävlingen. I Uppsala spelades den första Schackfyran lördagen den 4 mars 2006 i Fyrishovs A-hall och det är varje år 4-600 barn som är med!

Schackfyran är en propagandatävling där deltagande premieras. En klass som har färre spelare borta kommer att lyckas bättre, och alla i laget är viktiga för slutresultatet. Spelsystemet gör att man i tävlingen får möta spelare som är ungefär lika bra som man är själv. Om man förlorat ett parti får man sedan möta en annan som också gjort det och så vidare.

För att inspirera klasserna att delta i Schackfyran erbjuder sig Uppsala Skolschacksällskap (USSS) att komma ut i fjärdeklasserna i kommunen och presentera schack och Schackfyran. De klasser som vill att vi kommer får också en gåva av oss – fem kompletta schackspel – som de kan använda för att träna schack i klassen inför Schackfyran.