Rapport från skollag-SM i Växjö

Thomas Jonsson har skrivit en reseberättelse från Vaksalaskolans resa till skollag-SM i Växjö:

Skollag-SM spelades i Växjö under helgen, 24-25 april. Segrarna i Upplands skollag-DM för lågstadiet, Vaksalaskolans lag “Bönderna” bestående av Melvin Amandusson, Ludvig Sjunnesson, Eric Molund och Carl-Axel DanckwardtLillieström representerade Uppsala. Samtliga spelare går i klass 2c och har ytterligare ett år på sig i lågstadieklassen.

Det blev åtta hårda matcher och till slut en 14:e plats i finalen men inga trumpna miner syntes för det. Det var klart och fint väder och mycket utomhuslek i pauserna. Medföljande pappor njöt av kvalitetstid med barnen och fina schackpartier.

Melvin var den spelare som hade lite mer erfarenhet av schacktävlingar men man kunde notera att övriga medspelare trots begränsad rutin gav hårt motstånd.

Ludvig hade den otacksamma uppgiften på bord två att möta rutinerade spelare men bjöd på flera fina finter så motståndarna fick se upp ordentligt. Han fick dock även själv smaka några fula tricks men snappade läraktigt upp dessa och kunde sedan precist undervisa övriga hur det hade gått till, så det bådar gott för framtiden.

Eric visade sig ha en väldigt lovande offensiv spelstil och hade flera rensningpartyn på brädet. Han är på väg att även lägga till ett vasst avslut då han nu fått upp ögonen för tjusningen med att göra schack-mattövningar på datorn hemma.

Carl-Axel som vann i stort sett alla sina matcher på DM fick även han hårt motstånd nu men kämpade tappert och ordnade remi i ett mycket svårt läge då han lurade av motståndaren två damer.

Sammantaget kan nämnas att tävlingen var välordnad och i fina lokaler på det gamla regementsområdet I11 strax utanför centrala Växjö. 49 lag kom till start och vinnare i de fyra åldersklasserna blev:

Lågstadiet: Kärralundsskolan, Göteborg
Mellanstadiet: Engelska skolan Norr, Stockholm
Högstadiet: Örsundsbroskolan, Örsundsbro (Hurra och grattis!)
Gymnasiet: Norra Real IT

Vi tackar Upplands schackförbund, Uppsala Skolschacksällskap och Vaksalaskolan för möjligheten att resa på detta trevliga evenemang.